keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Tohtori suoraan hanurista.

Erinäisistä syistä johtuen jouduin käymään kontrolliultrassa täällä Moskovassa. Ranskalainen pimperoguru oli tuttu jo viime vuodelta, joten en osannut ollenkaan odottaa, että setä on tällä kertaa suorastaan vittumainen. Ehkä vuosikymmenet tuheroiden tuijottelua tulee jo uniinkin, mutta ei todellakaan ole minun ongelmani jos on ylibuukattu, hoitsut huolimattomia eikä asiakaskaan satu olemaan mikään vakkari vaan kehtaa ilmestyä vastaanotolle ensimmäistä kertaa lähes raskauden puolivälissä. Siis raskauden seuranta Suomessa?? Voi apua. Hyvä ettei tohtori painellut jo käytävällä unohtaen minut istumaan katon rajaan hinatulle tuolille kaapu harteilla ja perse paljaana. Ja siitä että kettumainen pappa sorkkii alapäätäsi sai vielä maksaa ihan suolaisen hinnan. Jäi pahamieli ja teksi mieli tehdä tuherotohtorista valitus.

Tässä parin päivän ajan olemme ystävättäreni kanssa tehneet tiliä siitä, miten raskaana oleminen eroaa Suomessa ja Venäjällä. Täällä kun vauvamaha tuntuu jotenkin sulattavan ne kaikkein kovanaamaisimmatkin babushkat eikä kukaan vahingossakaan tönäise oli tungos millainen tahansa. Mummot hymyilevät suu leveänä ja kuten lihatiskin tuttu myyjä, ei siitä hymystä ja nyökyttelystä meinannut tulla loppua. Kaikki vähintäänkin katsovat vatsaa ja ääripäät kuten eräs nuorehko vastaantullut mies, kurottavat kätensä koskettaakseen sitä ja kysyvät ohimennen onko tulokas tyttö vai poika. Suomessa miestä olisi varmaan huitaissut käsilaukulla ja voinut syyttää vähintään häirinnästä, mutta täällä...

...tuntuu, että niitä lapsia nyt vaan täytyy hankkia ja kun siihen siunattuun tilaan viimein on päästy, niin kaikista se on yhtä mukavaa. Tähän saakka olen saanut selitellä vieraillekin ihmisille miksi olemme olleet lapsettomia ja kuulla kehoituksia milloin mistäkin, että kyllähän niitä lapsia pitää tehdä. Miksi kysyn minä? Tietysti tässä vaiheessa kysymys on kohdallani vähän arveluttava, mutta noin yleismaailmallisesti minusta hyvinkin järkevä kysymys. Mikä kenenkin motiivi on, mutta ei niitä kuulkaa täydy tehdä. Varsinkin kulttuurissa jossa sen perinteisen perinteen mukaan isoisoäidit ja isoäidit suureksi osaksi hoitavat ja kasvattavat lapsenlapsiaan, niin en ymmärrä tätä alkuunkaan. Kun muutin Moskovaan, eräs kuntosalin työntekijä aloitti keskustelun kanssani kysymällä, että montako lasta teillä on. Vastaukseen ei yhtään hän vastasi kysymällä että miksi, kyllähän lapsia pitää olla. Missä niin sanotaan.

Ja kyllä, tulokas on meille todellakin tervetullut vaikken ole tuntenut pakottavaa tarvetta sellaista hankkiakaan. Tuskin sitä poiskaan vaihtaisin ja kyllä, metrossa nämä hymyilevät mummotkin ovat ihan ihania kun aina löytyy pakottaville jaloille istumapaikka. Olenkin päättänyt kääryleen tulon jälkeen tunkea tyynyn paidan alle. Tai jos huonosti käy niin tyynylle ei ole tarvetta vatsanahkojen jäädessä roikkumaan housun kauluksen päälle...

Suomessa mahan kanssa sai vyöryä ihan vapaasti eikä herrasmiehet tungeksineet pitämään kaupan ovia auki. (Eikä muuten naisetkaan, täällä jopa teinitytöt antavat metrossa paikkansa mikä on minusta todella ihailtavaa)Toisaalta ei ollut pelkoa, että joku vastaantulija tarttuu vatsaan kiinni hyväksyvästi nyökytellen. Se taas on tullut selväksi, että jos suomalaisia puolituttuja, tuttuja tai lähes ketä vaan on uskominen niin vauvan myötä elämä on sitten siinä. Sitten kun vauva tulee niin ette muuten matkusta mihinkään. Tai jos joskus ehkä matkustattekin niin ette ainakaan kauas ettekä ainakaan kovin usein ja onhan se hei kuulkaa ihan erilaista. Sitten kun vauva tulee niin ette muuten enää nukukaan. Tai et sinä ainakaan. Valvot niin kauan, että järki lähtee. Ja kun se lähtee, niin lähtee mieskin. Ellei ole jo lähtenyt kun seksielämä on enää muisto vaan ja sinulle jää ne raskauskilot siihen perseen ympärille. Koska sitten kun se vauva tulee, niin salillehan sitä ei enää pääse. Toisaalta ravintolassahan sitä ei sitten tule enää käytyä, miten se muka olisi edes mahdollista. Mutta kun ei sitä kerkeä meikatakaan saati hiuksia laittaa niin mihinkäs sitä.

Kertokaa minulle riidankylväjälle, että miksi pelotella noviisia joka muutenkin on ja siis ihan tosissaan huolissaan siitä, että milloin korkkarit seuraavan kerran mahtuvat jalkaan tai säästääkö kasvisöljy välilihaan hierottuna repeämiltä? Onhan sanomattakin selvää, että elämä muuttuu ja paita haisee varmasti välillä Diorin sijaan tissimaidolta kun perheeseen tulee uusi jäsen joka ei kunnioita, ainakaan alkuun, vanhempiensa pinttyneitä ja itsekkääksikin mainittuja tapoja.

Mutta että ihan noin ankeaa. Apua, onko se vai kuvittelinko turhan aikaisin, että selviäisin tästä suhteellisen omana itsenäni, parisuhdekin säilyisi emmekä päätyisi mihinkään epämääräisiin tilastoihin? Kertokaa ihmeessä mikä teidät piti/pitää kasassa silloin kun se järki uhkaa lipua viemäriin ja sana "uni" pitää tarkistaa sanakirjasta!!

6 kommenttia:

  1. Mulla lapsen saaminen ainakin sai jonkinlaisen adrenaliinipommin räjähtämään sisälläni, joten en ollut erityisen väsynyt... enempi olen väsynyt nyt monen, monen vuoden kuluttua teinien kuskaamisesta bileistä kotiin aamuyöllä. Nuo yövalvomiset vauva-aikana...Jotenkin se kaikki teoria muuttuu tosiasiaksi, että tuo kirkuva nyytti on MINUN LAPSENI ja kaikki ohjeet lakkaavat merkitsemästä. Sillä sinua mietteliäästi tuijottavalla vauvalla on sinun piirteesi ja se on sinun lihaasi ja vertasi ja se muuttaa kaiken toiseksi. Odota, kunnes lapsi on syntynyt, niin tiedät, mitä tarkoitan.

    Mimmi

    VastaaPoista
  2. No oletpas saanut kuulla ahdistavaa tekstiä.. ei se nyt noin kamalaa ole :)
    Elämä muuttuu..? Kyllä. Todellakin. Paremmaksi :) Nyt kaikella on jokin merkitys.. matkustellessa haluaa näyttää lapselleen kaikenlaista vaikka se pikkuinen ei vielä mistään mitään ymmärtäisikään, mutta silti. "Katso nyt, tuolla on kirahvi!".. ja lasta kiinnostaa enemmän ruoho.. :)
    Minä olen matkustanut lapsen kanssa enemmän kuin aikaisemmin yksinäni tai miehen kanssa.
    Ja ravintoloissakin olen käynyt enemmän. Mielestäni on hauskaa touhata lapsen kanssa kaikenlaista..
    Meikkaan joka päivä (paitsi lomalla, kuten en tehnyt aiemminkaan).. laitan hiukseni ihan kuten ennenkin.. harrastan mieheni kanssa seksiä ja katson elokuvia.
    Lapsen kanssa kaikki on haasteellisempaa mutta kaikki on jotenkin enemmän arvoista. Onhan se nyt hauskaa katsoa illalla elokuvaa miehen kanssa, kun lapsi taapertaa makkarista kortsu kädessään, esittää sitä ylpeänä ja huutaa "KA!"
    :D

    Viimeksi eilen kohtuu vieras mies, tosin työkaverini, tuli kokeilemaan vatsaani.. tilanne lähti siitä, kun kerroin jääväni hoitovapaalle. No hänellä meni äitiysloma ja hoitovapaa hieman sekaisin..

    Ei sinulla ole mitään pelättävää. Kaikki muuttuu, ohjeet haihtuvat kuin savuna ilmaan ja tulet hoitamaan lapsesi omalla tavallasi. Täydellisesti.
    Tulet nauttimaan elämästäsi äitinä ja pian pian ihmettelet, että mitä olet tehnytkään aikaisemmin... etkä muista pirullakaan.

    Ja ne unet.. kyllä, sitä on välillä ihan helkkarin väsynyt, mutta sitten kun sen sanoo ääneen ja vaikka vähän itkeä tirauttaa lapsen kanssa kilpaa, ni olo helpottaa taas. Jotenkin sitä unta vain saa juuri niin paljon kuin tarvitseekin.. jotenkin.. jotenkin se arki vain sujuu ja menee eteenpäin. Ja siitä selviää. Ja vielä hemmetti soikoon hymy huulilla :D

    Näin minulle ainakin käytiin. Tosin lapseni on vasta 1v9kk, joten melkoiset teinihelvetit tässä on vielä edessä, mutta tulkoot.. perhana.. :D

    VastaaPoista
  3. Olen seurannut blogiasi jo pidempään ja tykkään kovasti kirjoituksistasi :)

    Minulla on 8kk ikäinen poika, ja oma henkireikäni on se, että voin edelleen käydä välillä harrastamassa ja vaikka näkemässä ystäviä, ilman vauvaa. Tottakai on ihanaa olla oman lapsen kanssa mutta itselläni pää hajoaisi jos en saisi tehdä välillä muutakin kuin olla kotona. Miehenkin kanssa on kiva päästä välillä vaikka leffaan jos vaan lastenvahti löytyy :) Itse en ainakaan tunne huonoa omaatuntoa siitä, että haluan päästä välillä tuulettumaan. Varmasti jaksan arkea paremmin kun saan kerran viikossa käydä harrastamassa.

    Tsemppiä loppuraskauteen, älä välitä ikävistä kommenteista. Lapsi ei ole mikään rangaistus niin kuin jotkut koittavat kommenteillaan esittää! Ja kummasti sitä tosiaan jaksaa vaikka vauva herättäisikin aluksi jatkuvasti. Hyvällä tuurilla lapsi nukkuu myös päiväunia ja itse voi sitten levätä samalla.

    Emily

    VastaaPoista
  4. Uskoisin, että noiden ihan ankeimpien "neuvojen" ja kommenttien antajilla oli ehkä vähän negatiivinen fiilis omasta elämästään sillä hetkellä...mutta kaikki kommentit siis todellisia, niin ankeita kuin osa olikin:)

    Kiitos kivoista kommenteista, uskon että yhtä vajaajärkisen täysjärkisenä jatkan myös nyytin kanssa!! Aina on kiva lukea toisten kokemuksia niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

    VastaaPoista
  5. Voihan tuherotohtori minkä teki!!!! Pitääkö sun käydä sillä jatkossa?
    Nyt kerron masentavan uutisen. Minulla ainakin kasvoi jalan koko numerolla kummankin raskauden aikana. Siis jalka levisi.. eli voi olla että joudut korkkariostoksille:)
    Ja kyllä vatsanahkaa kannattaa rasvailla.. välilihasta en tiedä.. hajos vaikka kuinka öljysin...

    VastaaPoista
  6. Auts, tuo hajoaminen kuulostaa jotenkin niin...autsilta. Ja en edes yritä korkkareita ostella enää...odotan vain innolla kun saan laittaa jalkaan HUOPATOSSUT:)

    VastaaPoista